flyer_showIn theater Diligentia is de première van ‘Jochen on Ice’ van Jochen Otten.

Een groot gerasterd doek met wat abstracte verfhalen hangt achter de cabaretier. Voor het gemak heeft hij een bijpassend pak aan. Later wordt duidelijk waarom. Bij de opening bouwt hij de spanning muzikaal op, maar breekt het ook meteen weer af.

De ironie is dat Jochen de spanning juist wel voelt in de zaal. Hij gaat direct op onderzoek uit. Juist door dat zo te benoemen creëert hij die spanning en houdt deze in stand. Het zorgt voor een wat onorthodoxe opening.

Door de gekozen opening voelt het alsof Jochen nergens echt begint. Anders dan bij zijn vorige show, lijkt de strakke rode lijn nu minder aanwezig. Toch is deze er wel degelijk. We horen nog steeds persoonlijke anekdotes, maar nu zijn het vooral de luchtige zaken uit zijn jeugd.

De diepere laag legt Jochen nu in een onschuldige en grappige vergelijking. Het staat voor ‘de mogelijkheid tot vluchten’ in sommige situaties of zelfs in het leven. De vergelijking die hij kiest komt meerdere keren langs in de show, maar zal zeker niet als zwaar worden gezien door het publiek dat voor de lach is gekomen.

De naïeve jonge Otten die hij neerzet en zijn verhalen over die jeugd zijn zeer vermakelijk en vaak droog. Van de onhandige eerste keer seks tot de simpelheid van zijn vader, Jochen weet alles met verve te brengen. Hij kiest vaak de lastige weg als het om grappen gaat. Waarschijnlijk is het daarom dat een flauwe grap die er tussendoor glipt ook kan rekenen op veel lach.

Regelmatig duikt hij de zaal in om te pijlen of die spanning er nog is. Elke keer weer blijft hij deze spanning voeden wat voor grappige situaties zorgt.

De laatste fase van de voorstelling zoekt Jochen de meligheid op en kiest hij voor een bijna even abrupt eind als zijn plotselinge begin van de show. Onverwacht en sterk ook vanwege de keuze voor de afsluiting met een harde lach ten opzichte van de vaak gebruikte slotconclusie.

Jochen Otten laat zien een zeer constante cabaretier te zijn. Constant gaat hij voor de niet-clichématige verhaallijn. Constant valt alles op zijn plek en constant weet hij ook nog gewoon een hoge lachdichtheid te halen. Jochen Otten is een cabaretier die meer bekendheid verdient dan hij nu heeft.

Recensent: Jeffrey van den Berg